tiistai 8. maaliskuuta 2016

Meille Naisille!

Näin naistenpäivän kunniaksi on aivan pakko kirjoittaa ylistystä meille naisille. Sitä sataa nyt joka tuutista ja ennen kaikkea tuntuu, että me naiset tuomme itse tätä päivää ja sen teemoja vahvimmin esille. Mutta kuinka moni niistä teemoista oikeasti liittyy tähän päivään? Mielestäni ne pelkästään naiseutta ja tyttöenergiaa nostattavat julkaisut lähinnä huvittavat..


Ja toinen asia mikä tässä erottuu, on se, että markkinointimielessä tätä osataan käyttää. " Jaamme ruusun kaikille upeille naisille, kun ostat sitä ja tätä tai tulet käymään liikkeessämme..." Itse asiassa ilkeämielinen tarina kertoo, että tämä päivä olisi nimenomaan kukkakauppiaiden lanseeraama tänne Suomeen, jotta saataisiin jälleen uusi "pakollinen kukituspäivä" Äitienpäivän ja Ystävänpäivän rinnalle. Minkähän ne keksisivät loppukesään tai syksyyn? Siellä olisi selkeää kapasiteettia vielä yhdelle tällaiselle kukkien oston must-päivälle. Eikö? Siinä sopivassa kohdin, kun syksyn pihakukat on hankittu, ennen  isänpäivää ja joulun sesonkia...Eiköhän ehdoteta, että syyspäivän tasausta voisi jotenkin linkittää vaikka leikkokukkien sesongin päättymisen surujuhlaksi. Kun kuopataan mennyt kesä, niin samalla...No juu.



En sitä sano ettemmekö olisi ansainneet omaa päiväämme. Tasa-arvosta ja sen puutteesta sekä naisen eurosta (joka edelleenkin on sen 0,8€) olen kirjoittanut aiemminkin. Sen puolesta tämä päivä on syytäkin pitää esillä. Mutta tämä yltiöpäinen itsensä kehuminen ja tyrkyttäminen etenkin some-maailmassa jotenkin kääntyy minusta koko päivän teemaa ja ideologiaa vastaan.



Aivan yhtä lailla minusta pitäisi olla vanhusten päivä, jolloin nostettaisiin heidän epäkohtaan esille ja tuotaisiin tietoisuuteen miten meidän nyky-yhteiskunnassa esim. varattomia tai vähävaraisia vanhuksia kohdellaan ja millä tasolla vanhusten hoito on. Se on järkyttävää.



Lasten päivä onkin (YK:n aloitteesta vietetään kansainvälistä lastenpäivää 20.11, jos joku ei tiennyt..) ja onneksi heidän puolesta puhujia riittää vaikka varmasti tekemistä on silläkin saralla. Harmi vaan, että usein isommat otsikot suomalaisessa mediassa saavat kaikenlaiset täysin merkityksettömät kannanotot kuten esim. se Espoon vanhempien suuri huolenaihe etteivät heidän lapsikultansa saa riittävästi luomu- ja kasvisruokavaihtoehtoja tarhassa ja koulussa. Luulisin, että on hieman isompiakin ongelmia ratkottavaksi.



Niin - kaikki on niin suhteellista. Mikä kenenkin intresseissä ja kiinnostuksen kohteena on. Siihen halutaan kiinnittää huomiota. Ja hyvä niin. Pääasia, että yhteiskunta-aktiiveja löytyy, joilla riittää energiaa ja intoa nostaa epäkohtia esille. Ovat ne sitten pieniä tai isoja. Jostainhan sitä aina on lähdettävä ja pala palalta korjattava.



En millään muotoa halua tällä kirjoituksellani väheksyä tämän päivän merkitystä. Me naiset olemme oman päivämme ansainneet siinä missä olisivat miehetkin tai monet muut kohderyhmät.



Meillä Suomessa kuitenkin naisilla on asiat niin hyvin verrattuna moneen muuhun kulttuuriin ja maahan, joten pidetään mielessä, että kansainvälisellä naistenpäivällä on oikeakin tarkoitus. Ei pelkästään oman itsemme kehuminen somessa. Toivonkin, että tänään, jos ostamme itse tai saamme kukkia tai juhlistamme tätä päivää muuten, teemme sen ennen kaikkea tasa-arvon nimissä. Antaaksemme sielunsiskoillemme sympatiaa ja voimaa heidän taistelussaan yhtä tasa-arvoista yhteiskuntaa kohden. Se taistelu vie monessa kulttuurissa aikaa ja vaatii voimakkaita ja päättäväisiä julkituloja ja kannanottoja. Vahvoja naisia ja niitä onneksi riittää! Mutta se taisto kannattaa käydä eikä sitä tulla häviämään.



Me pärjäämme kyllä - olemmehan Naisia 💖

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti