maanantai 20. elokuuta 2018

Ruotsalainen nainen - nousevia trendejä "nuuhkimassa"


Pistäydyin viikonloppuna Uumajassa. Uumaja on hieman keski-Ruotsia pohjoisempana sijaitseva Joensuun ja Porin välimaastoon lukeutuva n.80000 tuhannen asukkaan vanha yliopistokaupunki. Henkii sopivasti nuorekkuutta opiskelijaelämän ansiosta mutta myös vanhaa, tyypillistä, ruotsalaista pikkukaupungin tunnelmaa. Kauniita rakennuksia, viihtyisiä ja hyvin hoidettuja puistoja ja ihania joenvarsitaloja. Worth of visit. Joskin laivayhteys Vaasasta on kuin paluu suoraan 80-luvulle enkä tarkoita pelkästään ihanan nostalgisissa tunnelmissa. Kysyy kärsivällisyyttä ja joutuu hieman puremaan hampaita yhteen jo palvelujen toimivuuden puolesta mutta se on aivan eri tarina. Wasaline saa postia...



No joka tapauksessa. Oli aikaa tarkkailla paikallisia ihmisiä. Jos pitäisi sen perusteella veikata, mitkä seuraavat megatrendit valtaavat Suomen ja mitkä ovat suomalaisen naisen seuraavat "in" jutut, niin sanoisin, että olut syrjäyttää skumpan ja nuuska tulee - myös naisille. Niin ja vapautuminen ja mukavuudenhalu. En tiedä eksyimmekö väärään illallisravintolaan, kun seurasimme vaistojamme ja valitsimme sen ainoan ravintolalaivan Uumajajoen varrelta, jossa sattumoisin oli lauantai-iltana livemusaakin tarjolla. Paikka oli ääriään myöten täynnä vaikka ilma oli syksyisen sateinen, pimeä ja myrskyisä. Edes laivaan sisään valuva vesi ei estänyt romanttisen tunnelman syntyä. Väki kostui enemmän iäkkäistä ihmisistä kuin nuorista - tosin se saattoi olla perua bändin musagenrestä. Ruotsalaistyyppinen vanha western-country-henkinen combo ei välttämättä houkuttele niitä yliopistonörttejä liikkeelle samalla tavoin kuin 70-luvulla nuoruuttaan eläneitä wannabe-hippejä. Liekö sitten tämän bändin ansiota vai onko Uumaja poikkeuksellisen estoton ja vapaamielinen, mutta silmiini pisti häkellyttävänä seikkana se, että liikenteessä oli aika paljon ns. samaa sukupuolta olevia pareja selvästi. Keski-iänkynnyksen ylittäneinäkin avoimesti yhdessä. Naispareja enemmän kuin miespareja, mutta selvästi haluten erottautua myös ulkoiselta olemukseltaan. Rennosti pukeutuneena - kuten sanottua. Mukavuus edellä, ei niinkään vaatteilla koreilu, tai ykköset yllä -meininkiä.

Poikkeuksetta kaikki naisetkin joivat olutta isoista tuopeista takataskussa nuuskapurkki pullottaen - myös ne heteronaiset. Hämmentävää, kun vertaa suomalaisiin tapoihin.

Joukkoon mahtui myös iso seurue, jossa yhtäläinen aasialaistyppinen vaimomaku yhdistyi isomahaisen, humalaisen ruotsalaismiehen muottiin. Heilläkin - siis naisilla - isot olutkolpakot nenänsä alla. Yhtä lailla hämmennystä herättävää. Maassa maan tavoilla, niinhän se sanontakin tietysti menee.


Aina parjataan meidän suomalaisten juomatapoja ja -kulttuuria, niin kyllä nyt heja-ystävämmekin ovat nuo samat tavat oppineet. Ihan yhtä lailla kuin ruotsin laivalla tanssilattian reunassa istuessa sai pelätä, koska toisiinsa nojautuva (= notkuva) pariskunta, jotka selvästi muistelivat menneiden tanssitaitojaan ja kuvittelivat olevansa vähintään John Travolta & Olivia Newton John, kaatuvat tai kompastuvat toistensa jalkoihin. Tai sai todistaa miten kiusaantuneelta voi itsensä tuntea, kun joku hieman vapautuneemmassa olotilassa oleva selvästi tilaansa vapauttanut, estoton reilu nelikymppinen nainen nauttii musiikin hurmasta ja viihtyy yksin tanssilattialla silmät kiinni, viinilasillinen (huom. tässä tapauksessa poikkeus vahvistaa säännön) kourassa, hmm..miten sen sanoisi.. mukavuudenhaluisesti = rintaliivittömänä vartaloaan huojuttaen ja vääntelehtien. Kenties se jollekin oli eroottista, mutta itselleni nostatti lievän häpeän punan kanssasiskoaan sympatiseeraten. Ei sillä. Kukin tyylillään.

Niin - matkailu avartaa - sanotaan. Tässäkin tapauksessa pitää paikkansa. Uumaja oli hauska ja virkistävä - erilaista ruotsia ja ruotsalaisuutta henkivä. Pistää miettimään, että ovatko ruotsalaiset naiset sittenkin seuranneet meidän suomalaisten viitoittamia teitä vai onko meille luvassa vielä vallankumouksellisempaa ja vapautuneempaa yhteiskuntaa? Voisinko kuvitella vaihtavani skumpan olueen? En osaa sanoa...Täytyy ehkä kokeilla, sitähän ei tiedä miten positiivisesti sitä yllättyy. Tai tietävätkö ruotsalaisnaiset jotain mitä me emme? Entä jos oluen litkimisellä onkin selvästi jotain terveysvaikutuksia, joista me emme vielä ole tietoisia? Nuuskan ne saavat rauhassa pitää itsellään. Vaikka aika liberaali olenkin ja tasa-arvon kannattaja, niin on se karsean näköistä - etenkin naisen käyttämänä. Samoin rintaliivit pysyvät vielä päällä. Ainakin julkisilla paikoilla. Myös hiprakassa. Vaikka ennen kaikkea olen kaiken vapautumisen ja vapauden puolestapuhuja. Mutta tässä kohtaa ehkä huomaa sen iän mukanaan tuoman rajoittuneisuuden...


Ihanaa alkavaa viikkoa. Johan tässä näin maanantain kunniaksi olikin jo todella syvällistä pohdintaa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti