maanantai 25. kesäkuuta 2018

Miten tulla minuksi?

Miten hiilestä hioutuu timantti? Miten rosoisesta kivirykelmästä muovautuu silokallio? Tai me ihmiset kasvamme ja opimme? Kovan paineen ja kuumuuden alla, ankarista olosuhteista, koettelemuksista ja muutoksesta. Aina emme näe päämäärää tai polultamme seuraavaan mutkaan. Joskus täytyy suunnistaa pimeässä. Ja kun tuudittaudut hyvänolontunteeseen tai siihen, että nyt on hyvä, eteesi tuodaankin seuraava haaste.

Pysyvää olotilaa ei ole. Se pitää vain hyväksyä. Eikä matkalle minuksi ole oppikirjaa. Joudumme väistämättä tilanteisiin, jossa seisomme tienhaarassa ja meidän täytyy valita. Kumpikaan suunnanvalinta ei ole itsestäänselvyys. Molempiin vaihtoehtoihin sisältyy riskejä. Joudumme kohtaamaan omia pelkojamme, rohkeuttamme kyseenalaistetaan ja joudumme tekemään päätöksiä. Joskus sellaisiakin, jotka satuttavat. Ovat kipeitä, ovat epävarmoja, sisältävät prosessoitavia asioita. Joskus sen päätöksen tekemiseen kuluu aikaa. Jopa niin kauan, että kärsivällisyyttämme koetellaan. Pelottaa. Sattuu. Menemme askeleen eteenpäin, toisena kaksi taaksepäin. Emme osaa päättää. Yritämme hakea vastausta ja tukea muilta, neuvoja, viisaampien oppeja.

Kun loppujen lopuksi ainoa keneltä meidän tulisi kysyä mihin suuntaan meidän tulee mennä on Minä itse. Matkalla minuksi ei ole muita vaihtoehtoja. Joku sanoo sitä sydämen ääneksi, toinen intuitioksi, kolmas sisäiseksi tiedoksi, neljäs puhuu järjen äänestäkin. Minuuteen johtavalla tiellä se tieto on kaikkea noita. Meistä jokainen on sillä tiellään, aivan uniikilla polulla, johon kenelläkään toisella ei loppujen lopuksi ole oikeutta, ei päätäntävaltaa eikä avaimia. Mielipiteitä on taatusti, ohjeita, arvostelua, manipulaatiota, yritystä vaikuttaa mielipiteisiin.

Matkallasi minuuteen, tullaksesi sinuksi, et voi eikä kannata kuunnella liikaa mitään muuta kuin sitä mitä sisäinen tietosi ja tiedonkanavasi sinulle kertovat. Se ei ole helppoa, siihenkin pisteeseen pääsemiseksi on takana jo kokemusten kautta tulleita oppeja. Mutta jos omalle sisäiselle tiedolleen sulkee korvansa, ei matka minuksi koskaan ala. Tai se ei muovaa meitä sellaisiksi, kuin olisimme tarkoitettuja.



Mitä se sitten vaatii? Miten voin olla itselleni enemmän auki? Tässä minun 5 teesiäni matkalla minuksi.

1) Kohtaa avoimesti omat pelkosi ja heikkoutesi. Käy läpi sisääsi kätkemäsi kokemukset ja ajatukset. Estääkö jokin minua elämästä? Millaista elämää haluaisin elää? Listaa vahvuutesi ja positiiviset puolesi. Mitä enemmän ja paremmin tunnet itsesi, sitä helpommin voit hengittää, sitä vapautuneemmin voit elää - itsesi näköistä elämää. Tällainen minä olen. Ota tai jätä. Tämä pätee niin parisuhteisiin, työelämään, kaveri- ja sukulaissuhteisiin kuin olemiseesi itsesi kanssa.

2) Rakasta itseäsi. Hyväksy edellä mainitut ja listaamasi asiat. Tällainen olet nyt. Mutta jos et pidä kaikesta itsestäsi juuri tällä hetkellä, tee niistä asioista lista, joiden haluaisit olevan toisin. Priorisoi ja aseta asiat tärkeysjärjestykseen ja oikeaan perspektiiviin. Muuta ne asiat, joihin pystyt vaikuttamaan ja joiden muuttaminen aidosti parantaa elämänlaatuasi. Mitä sinuun itseesi tulee, sinä olet ainoa henkilö, joka voi niitä muuttaa ja asioihin vaikuttaa.

3) Ole armollinen. Niin itsellesi, läheisillesi kuin muille. Ole hyväksyvämpi, tarkastele asioita laajemmasta mittakaavasta. Älä tarkastele maailmaa ehdottomin, mustavalkoisin silmin, koska et voi koskaan tietää milloin sama osuu kohdallesi. Tai et voi koskaan tietää millaiset syyt ja taustat muilla ihmisillä on takanaan. Älä kanna kaunaa vihaa tai katkeruutta. Anna karman hoitaa. Meille kullekin on varattu oma matkamme ja omat vaiheemme oppia. Ei ole sinun tehtäväsi opettaa heitä. Keskity omaan elämääsi ja sen parantamiseen. Anna hyvän kiertää, koska se palaa aina sinulle moninkertaisesti takaisin.

4) Kuuntele sydäntäsi. Oma sisäinen viisaus, tieto ja ymmärrys tekee pesän sydämeesi, kun olet raivannut sille tilaa. Kun olet auki ja vastaanottavainen sisäisille signaaleillesi, se kertoo sinulle suunnan mihin mennä, jos ajaudut tienhaaraan ja joudut valitsemaan tai tekemään päätöksiä. Kun päätöksesi on snut sydämesi kanssa, et koe suurta ristiriitaa etkä epätietoisuutta. Surulta se ei aina sinua säästä, mutta senkin jälkeen tiedät, että sinun on mentävä sydämesi viitoittamalla tiellä ja olet itsesi kanssa tasapainossa ja tunnet olosi seesteiseksi.

5) Arvosta jokaista hetkeä. Jopa niitä kaikkein mustimpia, koska ne ovat juuri niitä missä timantitkin hioutuu ja särmät silenee. Kovassa paineessa ja kuumuudessa. Ankarissa olosuhteissa. Ilman vaikeuksia ja vastoinkäymisiä me harvoin jalostumme. Elämällä on meille jokaiselle jokin tarkoitus. Aina emme tiedä sitä vielä vaan se vaatii kärsivällisyyttä nähdä lähelle. Joskus täytyy lähteä kauaksikin. Matkalle minuksi.

Onnea ja nauti hetkistä. Jokaisesta niistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti