perjantai 28. helmikuuta 2020

Kuinka parannan minäkuvaani? Miten selätän mustuuden elämässäni?



Oletteko te hyvät kanssaeläjät havahtuneet tähän, että mitä vanhemmaksi elää, sitä enemmän ja enemmän tuntuu, että meitä ympäröivillä ihmisillä on ongelmia oman mielensä kanssa? Milloin on uupumusta, burnoutia, alavireisyyttä, kaamosmasennusta, yleistä masentuneisuutta tai muita rasitteita joko lapsuuden tai nuoruuden kokemuksista, jotka nyt - keski-ikää lähestyessä purskahtelevat pintaan ja aiheuttavat mielenterveydellisiä ongelmia? Se tuntuu järkyttävän yleiseltä ja monia koskettavalta aiheelta.

Jokaiselle meistä tulee elämässämme vaiheita, jolloin meillä on vaikeaa tai näemme asiat mustana, mutta miksi silti vain jotkut sairastuvat aidosti masennukseen ja toiset eivät? Elämä on täynnä tunteita, ja surullista kyllä, myös kipua. On hetkiä, jotka voivat saada sinut musertumaan ja halvaantumaan, mutta kipu tulee jättää taakse, jotta ihminen voisi aloittaa uudestaan.
Tunteet, jotka liittyvät kipuun, ovat etenkin pelko ja suru. Tunne on psyko-fysiologinen reaktio tilanteeseen, jossa ihminen on. On myös niin, että koemme tunne-elämässämme muutoksia joka ikinen päivä.

Kipu luo fysiologisia, kognitiivisia ja käytösmallien muutoksia, jotka voivat saada aikaan ahdistusta ja masennusta. Jos jäät kiinni kipuusi, mielialasi muuttuu. Siksi on muistettava, että jos olet masentunut, kaikki ympärilläsi saa sinut tuntemaan surua, haikeutta ja masennusta.

On suuria tunteita herättäviä tilanteita, kuten perheenjäsenen menetys, sairaudet, taloudelliset kriisit ja muut vastaavat asiat, ja nämä voivat aiheuttaa kipua. Kuten mikä tahansa muukin tunne, kipu tai suru tulee tuntea, mutta jos et etene ylitse tästä kivusta, tuloksena voi olla tunne-elämän epävakautta ja masennusta. Kivusta ylipääsemiseen on kuitenkin olemassa työkaluja, joita tunneälyksikin voitaisiin kutsua.

Tunne-elämän taitoihin kuuluvat seuraavat:

Tunteiden havaitseminen, arviointi ja ilmaisu sopivalla tavalla.
Sellaisten tunteiden luominen, jotka helpottavat ajattelua.
Tunteiden ymmärtäminen ja itsetuntemus tunteita koskien.
Tunteiden sääteleminen tunne-elämän ja älyllisen kasvun edistämiseksi.

Jos hallitset omia tunteitasi, pystyt etenemään ja päästämään irti kaikesta, mistä sinun tarvitsee.

Useammin kuin kerran, olen pannut merkille myös sen, että yleisessä masennustilassa ihminen - olkoon kuinka älykäs, oppinut tai fiksu muuten, taantuu jollekin sellaiselle tasolle, jota hän ei itsekään oikein kykene määrittämään. Vaikka järjellä ajatellen asiat ja muiden neuvot tuntuvatkin oikeilta, ei itse kykene niitä oppeja ottamaan vastaan, koska oma tunne säätelee ja sanelee ihan toisenlaista totuutta. Pahimmillaan "kun mikään ei tunnu miltään" -tunnetila jatkuu liian pitkään, ihminen lamautuu ja väsähtää eikä kykene edes niihin normaaleihin arkitoimiin. Ei osaa nähdä mitään hyvää itsessään, ei elämässään, ei ympärillään. Miksi ei? Mikä ihmisen mielessä estää näkemästä niitä, koska väitän, että jokaisella meistä on aihetta kiitollisuuteen - olkoonkin kuinka pieniä syitä tahansa. Yksikään meistä ei ole niin huono, ettemmekö ansaitsisi nousta jaloillemme ja olevan ihmisyyden arvoinen.

Moni tutkija puhuu ja viittaa lapsuuden ja nuoruuden vaiheisiin, joihin ajoittuu yksilön minäkuvan rakentuminen. Jos siellä esiintyy tilanteita, joissa yksilölle hoetaan, ettei tästä ole mihinkään tai hän saa osakseen henkistä tai fyysistä väkivaltaa, yksilön minäkuva voi vääristyä pahemman kerran. Ei tarvita pahimmassa tapauksessa kuin se yksi ainoa ikävä kommentti joltain, joka jää mieleen elämään ja tekee sinne pysyvän pesän. "Oletpa tehnyt huonoa jälkeä tässä käsityössäsi" tökerö, puolihuolimattomasti suusta päästetty kommentti voi jonkun päässä synnyttääkin vastauksen, että minä olen tuollainen. Minä olen huono. Tai jos vaatetusta kommentoi joku rumaksi, ihminen muodostaa käsityksen, että hän on ruma. Asioita ja ajatuksia, joita sitten kantaa mukanaan aikuisuuteen asti. Vaikka kuitenkin meidän jokaisen pitäisi tajuta, ettei yksittäinen kenenkään heittämä loukkaus tai kommentti määrittele meitä ihmisenä. Monestihan se on vain jonkun mielipide. Entä sitten? Jokainen saa ajatella miten haluaa, mutta meistä on kiinni miten annamme sen vaikuttaa itseemme. Vaikka joskus tekisimme virheen ja mokaisimme, yksittäinen käyttäytyminenkään ei määrittele meitä ihmisenä. Voimme vain antaa anteeksi. Niin itsellemme kuin muille. Päästää irti, antaa niiden negatiivisten ajatusten, sanojen, jopa tekojen mennä menojaan. Mikä on tapahtunut, siihen emme voi enää vaikuttaa. Tähän hetkeen ja huomiseen voimme.

Jos kuka tahansa voi vahingoittaa minä-kuvaamme, annamme heille vallan siihen. Entä jos otamme sen vallan takaisin? Itsellemme? Entä, jos minä itse voinkin määrittää sen millaisena itseni näen? Entä, jos avaimet minäkuvani eheytymiseen onkin vain ja ainoastaan minulla? Emmekö silloin tekisi kaikkemme, että saisimme hyvän olon takaisin? Että osaisin rakastaa itseäni kaikista virheistäni huolimatta ja riippumatta siitä mitä kukakin on mieltä tai sanonut?

Niin. Se kuulostaa kamalan yksinkertaiselta ja sitä se onkin. Totuus on, että juuri sen me voimme tehdä. Meillä kaikilla on keinoja lähteä parantamaan minäkuvaamme ja eheytyä. Päästää irti menneistä painolasteista aivan kuten kivusta tai surusta parantuessa.

"Kukaan ei voi olla oikeasti onnellinen, jos häneltä puuttuu rakkaus itseään kohtaan"

Mutta kuinka rakastaa itseään silloin, kun kaikki näyttää omassa päässä vain mustalta ja ainoa mitä omat aivot hokevat on, ettei minusta ole mihinkään. Epäonnistun kaikessa. Olen huono. Ja niin edelleen....Surullista, mutta niin totta liian monen kohdalla.

1. Aloita kehosi hyvinvoinnista

Niin pöhköltä kuin se voikin kuullostaa, liikunta, ulkoilu, hyvä ja terveellinen ruokavalio edesauttavat myös minäkuvasi parantamisessa ja ennen kaikkea osoitat siten rakkautta itseäsi kohtaan. Muista - sinulla on vain tämä yksi keho ja elämä. Sinun tehtävänäsi on vaalia tätä kallisarvoista lahjaa. Kuntoile, liiku, nuku, hengitä ja ole tietoinen siitä kuka olet parantaaksesi minäkuvaasi. Jos et ole himoliikkuja, mene metsään tai kävelylle. Ota joku liikuntatottumus osaksi arkea ja yritä karsia niitä heikkouksia. Huomaat todella pian eron entiseen oloosi. Parempi itsetunto ja minäkuva kulkevat käsi kädessä kehosi hyvinvoinnin kanssa.

2. Tarkkaile ja analysoi itseäsi - opi tuntemaan käyttäytymisesi mallit

Tarkkaile itseäsi ja suhtautumistasi arjessa. Kuinka reagoit jokaiseen eteesi tulevaan tilanteeseen?Itseanalysoinnin avulla kykenet tekemään päätöksiä, jotka vahvistavat minäkuvaasi. Reagoitko kuten olisit halunnut? Mitä muuttaisit? Miksi et pitänyt siitä asiasta, jota pidät heikkoutena?

Kun sinulla on vastaukset näihin kysymyksiin, pystyt helpommin päättämään mitä sinun tulee tehdä. Kun tiedostat, ettet reagoinut kuten olisit halunnut, voit ennakoida tätä reaktiota ja muuttaa sen.
Vähitellen, harjoittelun avulla, sinusta voi tulla se ihminen, joka todella haluat olla ja sinulla on parempi itsentunto.

3. Kuuntele itseäsi, älä hae hyväksyntää muilta

Meillä monilla on loputon tarve miellyttää muita ja tulla hyväksytyksi. Jos saamme kritiikkiä osaksemme, koemme sen hylkäämisenä ja se uhkaa minäkuvaamme. Älä anna muiden vahingoittaa oloasi. Olemalla aito oma itsesi loukkaamatta muita, voit hyvällä omallatunnolla elää itsesi näköistä elämää, vaikka muut sitä kritisoisivatkin. Oleellista on oppia olemaan parempi versio itsestään joka päivä ja siten oppia rakastamaan itseään sellaisena kuin on.

4. Aseta itsellesi tavoitteita

Kun olet oppinut tutustumaan itseesi ja tiedät kuka ja millainen olet nyt, voit miettiä sitä millainen haluaisit olla ja aloittaa muutosmatkasi kohden sitä. Se ei aina todellakaan ole helppoa, mutta ole armollinen. Pienen pienetkin askeleet kohti tavoitteitasi vievät sinua eteenpäin, eikä sinun tarvitsekaan saavuttaa kaikkea yhdessä yössä. Vaikka tulisi välillä takapakkejakin, tiedät mihin olet menossa. Muista, että mitä tarkempi tavoitteesi on, sitä helpompi se on saavuttaa. Vielä, jos asetat itsellesi sellaisen tavoitteen, jota aidosti voit mitata, voit iloita matkan varrelle tulleista välietapeistakin. Jokainen meistä voi muuttua. Ihan niin paljon kuin vain haluamme. Se on meistä itsestämme kiinni.

5. Älä koskaan luovuta

Elämä on täynnä haasteita, epäonnistumisia ja vaikeita aikoja. Jos annat niille enemmän merkitystä kuin mitä ne ansaitsevat, et auta minäkuvaasi ollenkaan. Sen sijaan että tuntisit olosi lannistuneeksi niistä asioista, joita et saavuttanut tai kyennyt tekemään, anna itsellesi toinen haaste. Aina voit muuttaa suuntaa. Harvoin mikään polku on täysin suora ja joskus joudumme poikkeamaankin alkuperäiseltä polultamme.
Silloin on tärkeää, että vältät pessimististä ajattelua, koska se ei vie sinua mihinkään. Muista taistella!

6. Opi nauramaan itsellesi

Lopuksi, viimeinen vinkki minäkuvan parantamiseksi on se, ettei ota itseään liian vakavasti. Opi näkemään epäonnistumiset, virheet ja heikkoudet ripauksella huumoria. Näin kykenet näkemään elämäsi ja itsesi raikkaalla, uudella tavalla.

Ethän nimittäin voi elää elämääsi keskittyen koko ajan vain negatiivisiin asioihin. Parempi itsetunto ja minäkuva ovat tärkeitä elementtejä onnellisuuden saavuttamiseksi.

Muista - kaikki elämässä on kiinni valinnoistasi. Aina voit valita toisin ja luopua niistä, jotka ovat vieneet sinua synkkiin vesiin.

Älä valitse masennusta, valitse onnellisuus.

Aurinkoista ja voimaannuttavaa kevättä kaikille. Olkoon maailmanne täynnä valoa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti