lauantai 21. maaliskuuta 2020

Jotain muuta kuin koronaa...


Voihan #COVID19.

Viime aikoina ei muusta ole puhuttakaan, ja toinen toistaan ahdistavammat uutiset ja uhkakuvat ympäröivät meitä kaikkia joka tuutista, 24/7. Tulevan epävarmuus lietsoo pelkotiloja ja ihmisten negatiiviset ja toisaalta toisten hälläväliä-asenteet ahdistavat. Kukaan ei tunnu tietävän mikä on oikein, mikä väärin ja ristiriitaisuudet julkisessa keskustelussa lisäävät epävarmuutta. Koska me emme tiedä mitä tapahtuu, epävarmuutemme lisääntyy entisestään. Mutta jos unohdetaan hetkeksi kaikki epävarmuus ja mietitään mitä kaikkea tämä korona aikaansaa ja tuo tullessaan meille, positiivisessa mielessä. Koska se on varmaa, jossain vaiheessa koittaa aika ilman koronaa tai sellainen aika, jossa elämme koronan kanssa rinta rinnan, ilman tätä hysteriaa ja pelkoa. Aivan kuten muidenkin maailmalla aikanaan jyllänneiden tappavien virusten aikana, joihin nyt on jo rokotteet olemassa ja joilta suojaudumme rutiininomaisesti.

Digivallankumous & ilmaston puhdistuminen

Etätyöt, etäkokoontumiset, digitaaliset ratkaisut, alustat, oppimis- ja kommunikointitavat koronan aikana tulevat jättämään meihin pysyvän jäljen. Väitän, että tämä aika tulee opettamaan meitä ymmärtämään sen, ettei meidän jatkossakaan tarvitse niin paljon matkustaa enää tapaamisiin työpaikoille, kotimaassa tai maailmalla. Työt tulevat hoidetuksi hyvin ilmankin, totumme tähän digiarkeen ja kas kummaa, ilmaston kuormitus liikematkustuksen ja autoilun osalta tulee pienenemään merkittävästi. Nyt on jo todistettu, että Kiinassa taivas on jälleen sininen ja Venetsian kanaalien vesi on kirkas ja delfiinitkin ovat löytäneet sinne. Onko tämä maapallon hätähuuto? Kun emme ole uskoneet tähän asti, meidät asetetaan kova kovaa vasten ennen kuin uskomme. Tarvitaan pandemia, jotta ihmiset tottelevat. Ja kas. Teemme samalla jotain äärimmäisen hyvää ja arvokasta. Pelastamme tätä meille ainutlaatuista maapalloamme urakalla. Karma.

Perheille yhdessäolon aikaa

Jo viime viikonloppuna se oli nähtävissä. Uudellamaalla enemmän kävijöitä paikallisissa metsissä, luonnonsuojelu- ja retkeilyalueilla mitä lienee koskaan nähty. Harrastukset seis, aurinkoinen sää ja perheet lähtivät metsään. Onko parempaa? Lapset joutuvat (= lue saavat) leikkiä vielä keskenään pihoilla ja ulkona. Retkeillä vanhempiensa ja sisarustensa kanssa, paistaa makkaraa notskilla ja olla ja elää ilman alati sykkivää kiirettä ja aikataulutusta koulusta harrastuksiin ja takaisin. Se oli kuin ennen vanhaan 80-luvulla. Väitän, että ne yhteiset hetket ja muistot mitä nyt syntyvät näistä retkistä, saavat nämä lapset ja nuoret - ainakin osan, pitämään Suomen luontoa ja metsiä arvossaan vielä vuosikymmenten päästä. Ehkä tästä jää osalle myös pysyvä tapa. Tarviiko niitä harrastuksia ja muita rientoja olla kalenterit täynnä? Vai voisiko sitä oikeasti vaan viettää yhdessä aikaa viikonloppuna ulkoillen ja retkeillen? Ihastellen kevään tuloa ja kuunnellen lintuja. Toivon sitä. En muista koska viimeksi olisin saanut viettää omien teinieni kanssa perjantai-iltaa yhdessä, korttia pelaten. Eilen se tapahtui. Hiljentymiseen pakottaminen on joskus ainoa tapa.

Yhteisöllisyys & toisten auttaminen

Kukaan ei ole voinut olla törmäämättä erilaisiin etenkin sosiaalisessa mediassa liikkuviin haasteisiin ja yhteisöllisyyttä lisääviin hankkeisiin. Milloin kaikki kokoontuvat taputtamaan hoitohenkilökunnalle joka ilta klo 20.00, tai kuuntelemaan musiikkia yhteisesti, artistit järjestävät ilmaisia Insta-live keikkoja, koska he eivät saa esiintyä muuten. Tuetaan paikallisia yrittäjiä erilaisten haasteiden parissa (#supportyourlocalrestaurant jne.), monet julkimot listaavat suosimiaan yrittäjien palveluita, on yhteisiä live-treeniryhmiä, monet ovat auliisti ilmoittautuneet hakemaan riskiryhmille kaupasta ruokaa tai auttamaan muuten jne. Sosiaalisuutemme ei vähene, vaikka linnottaudumme koteihimme. Musiikki ei kuole. Auttamisenhalumme ja yhteisöllisyyden tarpeemme lisääntyy. Vertaistukea on saatavilla hurjasti ja etenkin Yrittäjien ryhmästä olen saanut todella paljon myös erinomaisia vinkkejä ja konkreettista apua ja tukeakin. Samoin monesta muusta ryhmästä. Uskon, että tulemme tämän opin pitämään jatkossakin elossa. #periksieiannetamilloinkaan #tuetaantoisiamme

Terveyden ja hygienian arvostuksen lisääntyminen

Niin. Meitä on nyt opetettu pesemään käsiämme ja kerrottu hygienan tarpeellisuudesta aika kovinkin esimerkein. Oppisimmeko siitäkin jotain tulevaisuuden varalle? Kenties. Olemme aina hieman vinosti naureskelleet aasialaisten kasvomaskeille, mutta en usko, että kukaan tekee sitä enää jatkossa. Alamme ymmärtää miksi se on niin tärkeää. Oppisimmeko jotain jopa itsekeskeisyydestä? Tai oikeastaan siitä, että ettemme aseta riskiryhmiä alttiiksi sellaiselle, joka meille tuntuu merkityksettömältä.


Poikkeuksellinen tilanne synnyttää poikkeuksellisia ratkaisuja


Kriisi kuten mikä tahansa muutos on uhka, ja se on mahdollisuus. "Ne yritykset ja ihmiset, jotka tämän uuden ajan kynnyksellä näkevät kirkkaimmin, käyttävät monipuolisemmin tietoa ja tietäjiä, onnistuvat määrittelemään uudet kiintopisteet kartalle ja kertomaan kutsuvimmat ja uskottavimmat tarinat uudelle matkalle, saavat parhaat tarvittavien taitojen taitajat mukaansa sinne ja selviävät todennäköisemmin seuraavaan erään." Muutostilanne synnyttää näiden innomoottoreiden toimesta aivan uudenlaisia ratkaisuja, innovaatioita, liiketoimintaa ja tapoja. He ovat jo tekemässä, kun osa on vielä telineissä hämmentyneinä ihmettelemässä mihin tämä maailma meneekään ja pitäsiköhän jotenkin reagoida tähän muuttuneeseen tilanteeseen. Kumpaan joukkoon Sinä haluat kuulua?

Elän kuten opetan. Tai yritän ainakin. Oheiset kuvat ja opit ovat #muutostoimistoflow materiaaleja (www.flow.fi). Olen yksi heimoa. Me kuulumme siihen joukkoon, joka johtaa muutosta.

Muistakaa hyvät ihmiset. Se mihin keskittyy, se lisääntyy. Keskitytään positiivisiin asioihin ja niihin, jotka tuottavat positiivista energiaa. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö saisi olla huolissaan. Mutta ne kannattaa pitää toiminnan alla, ei antaa tilaa olla esteenä.

Aurinkoa ja valoa päiväänne. Jotain muutakin kuin koronaa..






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti