keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Opit onnellisuuteen - 5 vinkkiä miten teet elämästäsi onnellisempaa


Havahdun kesken kiireisen arkeni siihen, että koen syvää onnellisuuden tunnetta. Vaikka minulla on kiirettä, kasautuneita töitä, hieman syyllisyyttäkin. Siitä, etten ole ehtinyt olla lasteni kanssa niin paljon kuin haluaisin. Tai siitä, etten ole ehtinyt huolehtia itsestäni niin hyvin kuin toivoisin. Ihottuma kukkii naamalla, koti on sekaisin ja siivoamatta, pyykivuori kaatuu kodinhoitohuoneessa vastaan, biojäteastia pursuaa yli äyräiden, vesspaperi on loppu, kaikki vähän rempallaan eikä aikaa ole juuri nyt laittaa oikein niitä kuntoonkaan. Silti kykenen katsomaan kaiken sen sekamelskan ja kaaoksen läpi ja tuntea huikaisevan onnellisuuden tunnetta. Minä, joka aina ennen olen tarvinnut sen täysin stressittömän, seesteisen ja täydellisen tilan ja hetken, jotta olen siihen kyennyt. Eli äärimmäisen harvoin, koska sellaisia meidän jokaisen elämäämme mahtuu vain aniharvoin. Kuinka nyt siis siihen kykenen?

Se on muutos, joka on tapahtunut kuin itsestään. Mutta totuushan on, että jos jotain muutosta haluaa elämään, jonkin on muututtava. Tässä tapauksessa se on ajattelutapa ja kas, muutos onkin tapahtunut kuin itsestään.

1. Keskity aina positiivisiin asioihin - unohda puutteet

Meillä ihmisillä on herkästi taipumus ajatella asioista aina puutteiden tai vajavaisuuksien kautta. Haluamme aina jotain mitä meillä ei ole. Isomman asunnon, paremman työpaikan, romanttisemman kumppanin, enemmän rahaa tai vapaa-aikaa. Huomasin tämän itse esimerkiksi siinä, että keskityin aina ennen vain siihen mitä esimerkiksi parisuhteessani jäin ilman. Etäsuhdearjessa toinen ei ole aina läsnä kun haluaisi eikä jaa arkea kovinkaan usein kanssani ja kaipaan sitä. Sen sijaan, että keskittyisin siihen mistä jään paitsi, kun emme voi tällä hetkellä asua yhdellä paikkakunnalla, olenkin keskittynyt siihen miten paljon hyvää suhteessamme on ja myös tässä etäasumisessa. Huomaan, että tämän ajattelutavan muutos on vapauttanut energiaani ja parantanut parisuhdettamme. Olemme kuin uudesti rakastuneita jälleen. Vaikka mikään ei ole muuttunut suhteessamme, keskittyminen positiivisiin puoliin onkin tuonut niitä lisää.

Aika usein onnellisuutemme perusta on se, että muutamme niitä näkymättömiä asioita, kuten asenteitamme ja näkökulmiamme. Ennen kaikkea niiden meille merkityksellisten asioiden parissa.

Jos et tiedä, mitkä asiat ovat niitä kaikkein merkityksellisempiä, voit aina pohtia, mistä et ainakaan halua luopua. Näin löydät ne sinulle tärkeimmät asiat.

2. Jätä sitku-elämä ja turha huolehtiminen

Aika usein me ihmiset myös ajattelemme mielessämme, että sitten kun on loma, teen sitä ja tätä. Tai sitten, kun olen eläkkeellä, nautin elämästä. Tai viikonloppuna sitten pääsen rentoutumaan. Kaikki tämä sitten kun -ajattelu syö onnellisuuttamme ja sitoo jälleen kerran energiaamme negatiivisella tavalla. Koska käänteisesti ajateltunahan tuona hetkenä emme voi olla onnellisia, kun ei ole vielä se hetki.

Miten siis kyetä olemaan onnellinen jo matkan aikana, ei vain päämäärän saavutettuamme?

Itse olen opetellut nauttimaan pienistäkin asioista ja etenkin siitä, mitä juuri sillä hetkellä teen ja mihin kykenen. Vaikka olemalla iloinen ja kehumalla itseäni, että ehdin sittenkin kehonhuoltotunnille, tai kerrankin jaksoin nousta aamulla ylös aiemmin ja käydä pienellä kävelyllä ennen hektistä työpäivää. Tai en rähjännyt lapsille, kun he aamulla jälleen kerran riitelivät keskenään. Tai sain sanottua jotain kaunista jollekin ihmiselle ja saamaan hänelle hymyn kasvoilleen. Tai tekemään rästiin jääneen työn, vaikka vain pienenkin. Soittamaan yksinäiselle sukulaiselle tai listaamaan tekemättömät työt, jottei niiden vuoksi tarvitse potea stressiä tai odottaa unen saamista - turhaan.

Tutkitusti jo jonkin hyvän asian odotus lisää onnellisuutta. Ei siis tarvitse olla aina määränpäässä, kun osaa ilahtua siitä, että kiireinenkin jakso päättyy ja tulossa on jotain mukavaa. Vaikka vain ystävien tapaaminen arki-iltana.

Kiitollisuus on erittäin hyvä vastalääke negatiivisille tunteille ja jos harjoittelee joka päivä sitä, että nimeää edes kolme asiaa, joista on sinä päivänä kiitollinen, negatiiviset ajatukset väistyvät positiivisten edellä.

3. Haasta itseäsi, tartu rohkeasti haasteisiin ja uskaltaudu tuntemattomaan

Tutkimusten mukaan onnellisuutta lisäävät etenkin haasteet ja uudet asiat. Tämä johtuu siitä, että yllätykset stimuloivat aivoja. Samanlainen treeni joka päivä johtaa ennen pitkään siihen, että kuntomme huononee. Lihaksemme, aivan kuten aivommekin tarvitsevat vaihtelua ja erilaista kuormitusta. Kun joutuu toisinaan haastavien tilanteiden eteen ja niistä selviää, syntyy vahva tyytyväisyyden ja hallinnan tunne.

Onnea on se, että on sopivasti sekä älyllisiä että tunneperäisiä virikkeitä, saa onnistumisen kokemuksia ja tuntee saavansa aikaan. Onnellisuus on mielen tyyneyttä sekä sitä, että elää täyttä elämää, väittävät tutkijat. Uskon sen. Rutiinit ja tylsistyminen kulkevat käsi kädessä eivätä ne ruoki aivojamme riittävästi. Onnellisuus muodostuu kuitenkin aivoissamme.

4. Älä pelkää virheitä tai epäonnistumista

Usein suurin este onnen tunteellemme on omat pelkomme. Emme kestä epäonnistumiseen liittyviä pettymyksen tunteita tai että teemmekin virheen. Näin jää moni asia kokeilematta ja juutumme kiinni vanhaan, koska uusi on tuntematon ja siksi pelottava. Kukaan ei todellakaan takaa onnistumista, mutta entä sitten? Jotta emme antaisi pelkojemme estää tekojamme tai unelmiamme, on opittava sietämään epäonnistumisen tunnetta ja purettava pelkotilamme pieneksi, mietittävä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Kun pohdin lähtöäni yrittäjäksi, suurin pelkoni oli se, että entä jos en elätäkään itseäni? Entä, jos epäonnistun ja joudun sietämään sen häpeän. Ja mitä sitten? Kysyin itseltäni. Menen töihin, ja se siitä. Päätin etten anna sisäisten pelkojeni estää minua tekemästä ja jälleen se vapautti energiaani oikeisiin asioihin. Onnellisuus on lisääntynyt. Vaikka edelleen virhemahdollisuus ja epäonnistuminenkin on mahdollista.

5. Älä yritä selvitä yksin


Moni kuvittelee, että onnellisuus on sitä, että voisi vain olla, tekemättä mitään. Ilman turhia murheita tai stressaavaa työtä. Totuus on kuitenkin toinen ja onnellisuuden tae on se, että tekee itselleen merkityksellisiä asioita ja on tarpeellinen.

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että onnelliset ihmiset ovat innostuneita toteuttamaan asioita. He nauttivat työstään ja yhteistyö toisten kanssa sujuu. He ovat valmiita auttamaan muita ja käyttävät paljon aikaa työtovereidensa, perheensä ja ystäviensä kanssa.

Menestyjä ei yritä ratkoa ongelmiaan yksin, vaan tarvitsee siihen muita ympärilleen. Vaikka yhdet aivot olisivatkin todella älykkäät, useampi pari aivoja (vaikka vähän tyhmemmätkin) pystyvät tuottamaan laajemman näkemyksen ja siksi merkityksellisemmän näkemyksen aiheesta kuin aiheesta. Sosiaalisuus on siis yksi onnellisuuden lähde. Kukaan ei pärjää vain yksin.

Nämä osa-alueet onneksi kuitenkin kaikki ruokkivat toinen toisiaan. Kuten joku viisaampi on sanonut:

"Menestys ja onni kulkevat käsi kädessä, mutta toisinpäin kuin yleensä ajatellaan. Menestys ei tuo onnea, vaan onnellisuus menestystä. Tutkimusten mukaan onnellisuus tekee ihmisistä sosiaalisempia ja epäitsekkäämpiä, se lisää heidän kiintymystään itseensä ja muihin, parantaa kykyä ratkoa ongelmia ja ristiriitoja ja jopa vahvistaa immuunijärjestelmää. Onnellisuustaitojen kehittäminen siis kannattaa."


Suosittelen. Nämä 5 kikkaa oikeasti toimivat! Onnellisempaa syksyn jatkoa kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti