maanantai 10. elokuuta 2020

Lomaltapaluuangsti-ihminen tässä hei...Jos kärsit samasta "vaivasta" lue nämä Top 8 vinkkiä arjen aloitukseen!


Aika moni tuntuu palailevan viimeistään tällä viikolla arkeen jo lasten koulujen alkamisenkin vuoksi. Rankan korona-kevään jälkeen tuntuu, että meitä lomalta palailevia hieman ahdistusta potevia angsti-ihmisiä tuntuu olevan muitakin kuin allekirjoittanut. On toki niitä innosta hehkuvia ja energiää puhkuviakin, mutta tämä postaus ei silloin ole sulle. Enkä tarkoita, että tämä olisi missään itsesäälissä rypemistä, vaan kuulkaas lohdutuksen sanaa - ihan normaalia. Jopa suotavaa, koska mistä se oikeastaan kertoo?

No se kertoo siitä, että loma on tehnyt tehtävänsä. Jopa tällainen suorittaka-tyyppi on päässyt irtautumaan aikatauluistaan ja uppoamaan rennon letkeään, aikatauluttomaan ja ah, niin vapauttavaan lomakuplaan, josta takaisin pinnalle kampeaminen vaatiikin ponnisteluja. Jos et tunne lomasta luopumisen haikeutta tai vapauden menettämisen tuskaa tai jopa hieman käynnistymisvaikeuksiakin, niin joko a) lomasi on ollut todella pitkä b) seisot tien haarassa ja sinun täytyy tehdä valinta miten muuttaa elämääsi, jotta siitä tulisi täydempää ja osaisit taas nauttia elämästäsi tai c) tämä nyt vaan sattui olemaan aivan paska kesä ja helkkarin hyvä, että se on ohi. Niin tai näin, väitän, että 90%:sti me kaikki hieman podemme jonkinasteista angstia juuri nyt. Kesä tuli kuin varkain tänä vuonna, koska koronakevät sotki kaiken. On ollut jos vaikka mitä muutosta ja silti saimme kuin saimmekin ihanan ja varmasti aika lailla kotimaa-painotteisen kesän. Ja hetken hengähdystauon koronastakin. Nyt sekin musta pilvi taas väijyy yläpuolellamme ja kukaan ei tiedä tulevasta. Sekin saattaa monia huolettaa ja aiheuttaa ahdistusta.

Mutta jos ei nyt kuitenkaan puhuttaisi koronasta sen enempää. Kokosin siis meille muutenkin (normaaleinakin vuosina) lomahaikeudesta ja duuniin paluubluesista kärsiville omat vinkkini, joiden avulla luulen selviäväni tästä tänäkin vuonna. Koska kyllähän se helpottaa - kohta kun taas tajuan, että hei - kesää on vielä(kin) jäljellä ja syksyssäkin on puolensa.

Top 8 vinkit angsti-ihmiselle arjen aloitukseen

1. Muistele mihin kesässä oikein rakastuit - oliko se vapauden tunne, lämpö, auringon kuumentamat kalliot, nukkuminen pitkään, perheen kesken pelatut korttipeliturnaukset, uiminen kesäyössä vai kenties loikoilu riippumatossa lukien romaania?
Niin tai näin - pystyt edelleenkin niitä tekemään, vaikka se vaatisikin hieman enemmän vaivaa. Kunhan vaan järjestät itsellesi hetkiä siihen. Kuumia kallioita en enää hetken kuluttua lupaa, mutta aina voit palata niihin mielikuvissasi.

2. Se onkin toinen ohjenuorani. Selaa ihania kesäkuvia ja rakkaimpia muistoja kännykästä ja varaa vaikka se kylmä rosé-viinilasillinen viereesi. Saatat melkein maistaa ihanan kesäillan ja kuulla aaltojen loiskeen, kun katselet upeita auringonlaskukuviasi.

3. Muista töissä, että maailmaa ei tarvitse saada valmiiksi heti ensimmäisellä viikolla, kun palaat töihin. Ota rauhallisesti ja anna itsellesi aikaa käynnistyä.

4. Kun suorittaja-santra meinaa ottaa vallan, muista, että sinulla on myös aina oikeus sanoa ei joko extra-töille tai riennoille ja varaa sen sijaan kalenteriisi aikaa niille perheen ja ystävien yhteisille hetkille. Tai sinulle itsellesi.

5. Varatkaa puolisosi tai perheesi/ystäviesi kanssa joku pieni reissu syksyn puoleen väliin. Vaikka lyhytkin. Kun on jotain mitä odottaa, jaksaa paremmin.

6. Haikeus ja pieni lomaltapaluuangsti ovat vain tunteita. Eli ne menevät ohi. Jos alkaa oikein kunnolla ahdistaa, on syytä pohtia mikä sen aiheuttaa ja tehdä asialle jotain. Mikään ei muutu, jos mitään ei muuta.

7. Jos et millään meinaa päästä lomahaikeudesta eroon, tee aamukampa seuraavaan lomaan. Aina se sieltä tulee. Kuten seuraava kesäkin.

8. Tartu hetkeen ja nauti myös näistä tunteista. Mitä enemmän koet haikeutta menneen kesän perään, sitä ihanamman sen tiedät olleen. Olet siis äärimmäisen onnekas juuri nyt. Muista se <3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti