maanantai 21. tammikuuta 2019

Elämän opit - mitkä ovat Sinun 10 teesiäsi tähän mennessä?


Elämä opettaa meitä kaikkia. Joskus sellaisilla tavoilla, joita me itse emme ensin osaa edes tulkita opetuksiksi. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään mitä olet tähän mennessä elämässäsi oppinut? Mikä oppi on ollut ylitse muiden? Minkä opetusta et koskaan unohda? Mitkä opit Sinä haluaisit jakaa, jos tekisit oman elämäsi 10 teesiä?

Me kaikki keski-iän kynnyksellä olevat tai juuri sen ylittäneet olemme vasta elämämme puolivälissä, toivottavasti. Eli oppimmekin taatusti vielä karttuvat, mutta onhan sitä tähänkin ikään mennessä jo jotakin ehtinyt tuta. Tässä omani, jotka haluan jakaa rakkaat lukijat Teidän kanssanne. Mielelläni avarran omaa oppienlaatikkoni teidän avustuksella, joten jaa ihmeessä omasi :)

1. Elämäsi on sinun

Älä anna kenenkään määritellä sitä miten sinun tulisi elää elämäsi. Se on niin ainutkertainen ja se tapahtuu juuri nyt. Sinun tehtävä on elää se todeksi, sellaisena mikä tekee juuri sinut onnelliseksi. Ei jossitellen, ei tuhlaten sitä. Koskaan et voi tietää milloin tämä kaikki päättyy tai muuttuu, joten nauti siitä ainutkertaisesta matkastasi, jota Elämäksi kutsutaan.

2. Kehitä itseäsi monipuolisesti

Matkustele, laajenna maailmankuvaasi. Opiskele ammatti. Opiskele toinen. Koskaan ei liian myöhäistä oppia lisää. Käytä aivojasi, ruoki niitä monipuolisesti. Laula, tanssi, liiku, lue. Vaihda ajatuksia itseäsi älykkäimpien kanssa. Haasta ajatusmaailmaasi. Onko sinun totesi ainoa tosi? Elämä ei ole koskaan mustavalkoista. Ota vaikutteita ja salli itsesi myös muuttaa mieltäsi. Koska ihminen ei ole koskaan valmis.


3. Huolehdi terveydestäsi ja jaksamisestasi

Se on klisee, mutta vasta, kun ne menettää, ymmärtää, ettei ilman terveyttä tai omaa hyvinvointia ole mitään sen tärkeämpää. Elämästä katoaa pohja ja voimat ovat koetuksella tai jopa ehtyvät. Kaikkeen emme aina itse voi vaikuttaa mutta liikkumalla, syömällä terveellisesti, huolehtimalla omasta nukkumisesta ja jaksamisesta pääsee jo pitkälle. Vain siten voit nauttia täysin rinnoin omasta elämästäsi ja myös jakaa energiaa ja voimia läheisillesi.

4. Hyppää rohkeasti rakkauteen

Rakastuminen on yksi elämän ihmeistä ja ihmeitä tekevistä voimista. Se ei ole itsestäänselvyys ja aidon rakkauden kohdatessa sinut, tiedosta olevasi onnekas ja vaali sitä antaumuksella. Mikään kukka ei kuki kasteluitta. Osoita ja jaa rakkautta läheisillesi. Rakkaus ei käyttämällä kulu vaan päinvastoin. Tässä pätee lainalaisuus more is more. Tee valintoja rakkauden puolesta, älä sitä vastaan. Rakastuminen missä iässä tahansa on yhtä ihanaa kuin nuorena. Maailmaan tulee värit.

5. Sano enemmän kyllä kuin ei

Moni päätös vaatii rohkeutta ja epämukavuusalueelle menoa tai tuntemattomaan hyppyä. Älä silloin sano ei, vaan kyllä. Asioilla on aina tapana järjestyä ja kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Joskus tulee tehtyä virhepäätöksiäkin, mutta entä sitten. Epäonnistuminen on aina uusi mahdollisuus ja kas, oppiakin on karttunut. Älä turhaan pelkää sitä, koska kun mietit, se on oikeastaan aina se pahin tulema. Ja entä sitten? Epäonnistumisiin tai pettymyksiin ei kuole. Ja entä jos se onkin onnenpotku ja johtaa johonkin satumaisen hyvään? Tartu siis hetkeen ja sano eteen tuleville mahdollisuuksille KYLLÄ.

6. Myrskyn jälkeen on poutasää

Mitä ikinä ikävää kohtaatkaan, mitä surua eteesi elämä antaa tai paskaa heittää niskaan, muista se, että pimeyden jälkeen tulee valo. Se menee ohi. Suru helpottaa otettaan ajan mittaan, rankkojen vaiheiden jälkeen tulee parempia aikoja. Elämän mattoon kuuluu harmaita, tummia ja niitä kirkkaita raitoja. Niin se vain on. Jokainen meistä saa osansa. Älä siis luovuta vaikka nyt tuntuisikin toivottamalta. Se on vain vaihe.

7. Omalla asenteellasi on uskomattoman suuri merkitys

Kaikessa mitä teet. Mihin ryhdyt, miten elät, miten ajattelet ja miten kohtelet muita. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Hyvä tulee hyvän luo. Sinusta itsestäsi riippuu niin moni asia ja millaisia valintoja teet. Puhu myös itsellesi kauniisti. Älä ruoki negatiivisia ajatuksia vaan mieti niitä positiivisia puolia. Kaikesta löytyy jotakin. Se miten itse asiaa käsittelet ja miten siihen reagoit, vaikuttaa omaan tulevaisuuteesi.

8. Päästä irti katkeruudesta ja vihasta

Ne ovat tunteita, jotka sitovat energiasi ja vain sinä voit päättää, että päästät niistä irti. Ne syövät voimiasi, eivät lisää sitä. Katkeruuden tai vihan kierre eivät koskaan johda mihinkään hyvään.

9. Ympäröi itsesi oikeilla ihmisillä

Luovu niistä, jotka eivät anna sinulle mitään. Pidä lähellä ja huolta niistä, jotka ovat aina sinun puolellasi, kun on tiukka paikka. Älä valitse puolisoksesi häntä, jonka kanssa voisit kuvitella eläväsi vaan Hän, jota ilman et voi kuvitella eläväsi. Hanki lapsia, jos vain voit. Elämä rikastuu ja huomaat kuinka ihmisenä muutut. Kompromissien tekeminen ja toisesta vastuun kantaminen ovat asioita, jotka jalostavat meitä ihmisinä. Tai huolehdi, että sinulla on edes yksi tärkeä läheinen /ystävyyssuhde, josta ammennat voimaa ja tukea vaikeina aikoina. Yksinäisyys ei aina ole valinta, mutta monesti siihen löytyy myös syitä, kun katsoo peiliin. Ole silloin rehellinen - voinko tehdä jotain toisin?

10. Anna ja pyydä anteeksi

Me kaikki teemme virheitä. Jos tiedät loukanneesi, pyydä anteeksi. Ole rehellinen. Älä syyttele muita. Taakkasi helpottuu. Ja kun sinulta pyydetään anteeksi, anna se. Koska me kaikki teemme virheitä. On asioita, joita ei voi tekemättömäksi tehdä tai unohtaa, mutta anteeksiannon ansaitsemme me kaikki, jotka sitä aidosti pyydämme. Kunhan myös opimme niistä teoistamme.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, nauti. Jokaisesta hetkestä. Vaikka toisinaan se olisi paljon helpommin sanottu kuin tehty.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti