keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Onni on läsnä joka solussa

Sudenkorennot tanssivat kilpaa. Kyyhky kujertaa läheisessä puussa ja kukko kiekuu kaukana. Katselen edessäni vehreää ja kosteutta huokuvaa sademetsää ja ihailen sen moninaista kauneutta ja elämää. Palmupuut notkuvat raskaina kookoksista ja toinen toistaan upeimmat orkideapensaat lumoavat kauneudellaan. Valtavat saniaiset peittävät vuoren rinnettä. Riisipeltoja siintää kaukana.

Hiukset kihartuvat kosteudesta ja kuiva iho on ainakin hetkellisesti historiaa. Kynnet kasvavat silmissä ja aurinko ja lepo ovat häivyttäneet jopa silmien alle pysyväksi luullut pussit ja tummennukset. Terveellinen ruokavalio ja puhtaat raaka-aineet tuntuvat kehossa kokonaisvaltaisena hyvinvointina. Oikein kuulee kuinka kovalevyä nollataan ja akkuja ladataan. Kokovartalohieronta yhdessä kumppanin kanssa luo harmoniaa ja koko keho tuntuu kevyeltä, kun hierontapaikasta lähtee. Tunnin hieronta kahdelta keventää kukkaroakin vain yhteensä noin 9 euron verran.

Entä ne upeat saaret sitten? Niiden valkohiekkaiset, korallien kirjomat, autiot rannat houkuttelevat jättämään omat varpaan kuvat painaumiksi - jäljiksi, jotka turkoosina kuohuva meri pyyhkii hetkessä pois. Hiekkaravut juoksevat kilpaa veden rajassa ja merikilpikonnien happea haukkaavat päät nousevat pintaan aika ajoin mitä meriruohon syömiseltään ehtivät. Meren tyynnyttävä ja loppumaton kohina rauhoittavat mielen ja tasaavat kierroksia. Sen kauneutta voisi tuijotella loputtomiin. Niin kirkasta, ja niin lämmintä - kuin linnunmaitoa. Kun siinä kelluu, voi kuvitella miltä vauvasta tuntuu äitinsä kohdussa. Se on kuin syleily, joka kannattelee.
Pinnan alla odottaa käsittämätön maailma. Tuo uskomaton ja huikaisevan upeiden korallikalojen kirjo saa snorklaajankin haukkomaan henkeä puhtaasta ihastuksesta. Tuntuu kuin olisi unessa, eri maailmassa. Meri sirisee korvissa ja katselet sen tarjoamaa upeaa näytelmää. Ei malttaisi lähteä pois. Mustakeltaraidallisten korallikalojen tuhatpäinen parvi liikkuu kuin ennalta sovittu tanssi. Merisiilien pitkät lonkerot ulottuvat koloistaan ja turkoosien miljoonakalojen kyljet välkkyvät. Jopa yksittäinen iso mureena irvistää korallipesästään ja valtava pufferi pälyilee isoilla silmillään, niin että snorklaajakin säpsyy. Kokemuksen kruunaa allasi sulavasti liukuva merikilpikonna, joka isosta panssaristaan huolimatta on kuin luotu liukumaan sinisissä syvyyksissä. Korallien reunus katkeaa äkisti ja meri syvenee kuin pystysuora seinämä paljastaen vain loputtoman syvyyden ja sinen. Mitä kaikkea se kätkeekään. Miten käsittämätön maailma.

Ihmiset täällä ovat yhtä ainutlaatuisia kuin luonto. Heidän hymynsä lähtee silmistä ja valaisee koko huoneen. Heidän ystävällisyytensä ja vilpitön halu auttaa ja palvella on niin pyyteetöntä, että se väistämättä vetää nöyräksi. Ja kohteliaaksi. Täällä ei tarvitse pelätä huijatuksi tulemista tai epärehellisyyttä. Heidän buddhalainen karmaan uskominen sykähdyttää ja saa häpeämään länsimaalaisten epärehellisyyttä. Eräskin rantabaarin pitäjä kertoo tarinaa kuinka jotkut asiakkaat olivat juoneet hänen kaikki Tequilansa ja kun rahat loppuivat, lupasivat tuoda ne seuraavana päivänä takaisin. Kuulemma ei ole tähänkään päivään mennessä tuoneet. Tuon pienen paikan yrittäjä toteaa ilman vahingoniloa. "Karma - se tulee kyllä heidän kohdalle." Imen pillillä kookoksestani ja uskon häntä.

Heräsin tänään onnellisempana kuin ehkä koskaan. Olin unessa palannut Suomeen, oli pimeää, liukasta ja kylmää. Jonotin Alepan kassalla väsyneenä ruokaa ja murehdin työasioita. Heräsin stressaantuneeseen olotilaan kunnes tajuntaani iski, että silmäni avatessani näenkin yhä tämän kauneuden. Raotan katosvuoteemme verhoa, avaan terassin oven ja annan sarastavan aamunvalon langeta huoneeseemme. Kuuntelen viidakon ääniä ja siritystä. Aamiaisella nautin tuoretta ananasta, dragon hedelmää ja erilaisia melooneja ja nautin tuoreesta banaani-smoothiesta. Sieluni ja jokainen soluni imee tätä. En muista koskaan kokeneeni näin syvää rauhaa ja seesteisyyttä. Silmäkulmani kostuvat silkasta onnellisuudesta. Olen käsittämättömän onnekas juuri nyt. Onni. On läsnä niin vahvasti, että taltioin sitä itseeni. Kerään tätä kaikilla aisteilla. Koska arki on taas nurkan takana ja mieleni sanoo, ettei haluaisi palata. Onneksi en vielä ollutkaan siellä.

Sydämeni kenties jää tänne. Ainakin osa siitä.
 Indonesia - olet kaikkea enemmän kuin osasin ikinä kuvitellakaan. Tiedän, että vielä joskus tavataan. Pysy sillä aikaa juuri tällaisena kuin olet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti